Συνέντευξη τύπου του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης Καθ. Κωνσταντίνου Κουσκούκη, για την παρουσίαση του Προγράμματος μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε μητέρες μετανάστριες

Ο Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης Καθηγητής Κωνσταντίνος Κουσκούκης, η Αντιδήμαρχος Ισότητας και Κοινωνικής Ένταξης Αλεξία Έβερτ – Αλβέρτη και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Αλέξανδρος Ζαβός παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος με τίτλο "Πρόγραμμα μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και ιστορίας σε μητέρες μετανάστριες", το οποίο εγκρίθηκε στο Δήμο Αθηναίων από το Υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Αλληλεγγύη και διαχείριση μεταναστευτικών ροών» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα. Για το πρόγραμμα αυτό θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας και του Δήμου Αθηναίων έπειτα από έγκριση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου

Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από αυτή τη συνεργασία και επεσήμανε τον επιτελικό ρόλο που παίζει η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) στην εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα την ιστορία και τον πολιτισμό, μέσω του προγράμματος «Οδυσσέας». Για τη χρονιά που διανύουμε οι μετανάστες που παρακολουθούν το πρόγραμμα υπολογίζονται σε 4650.

Ο Γ.Γ. κάλεσε τους παρευρισκομένους στην τελετή επίδοσης των πιστοποιητικών ελληνομάθειας που θα δοθούν σε ειδική εκδήλωση στον πολυχώρο «Απόλλων» στον Πειραιά στις 8 Ιουλίου, στις 6μμ.

Το πρόγραμμα για τις μητέρες μετανάστριες

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπ.Ε.Π.Θ., του Διαπολιτισμικού Κέντρου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης καθώς και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, ώστε οι εκπαιδευόμενες μητέρες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις που θα βοηθήσουν στην κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους.

Το πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο 2009, και περιλαμβάνει δύο γνωστικά επίπεδα, αρχαρίων και προχωρημένων, διάρκειας 120 ωρών το καθένα. Προβλέπεται να λειτουργήσουν 40 τμήματα με 20 εκπαιδευόμενους το καθένα. Παράλληλα με τα μαθήματα για τις μητέρες, το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργική απασχόληση των ανήλικων παιδιών τους σε διπλανή αίθουσα από εξειδικευμένους παιδαγωγούς. Συνολικά εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν 800 εκπαιδευόμενες μητέρες και θα απασχοληθούν δημιουργικά 650 παιδιά.

 

copyright 2012 © | ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ