Επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος επισκέφθηκε σήμερα, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού, συνοδεία του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης Καθηγητή Κωνσταντίνου Κουσκούκη.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του σχολείου και να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η επίσκεψη εδώ ήταν μία εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία γιατί είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με τα παιδιά και να καταλάβω πως μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας…

…Για εμάς το ζητούμενο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία κοινωνία που είναι ανοιχτή και ελεύθερη να μπορεί να αγκαλιάζει όλους τους πολίτες. Και κυρίως να τους αγκαλιάζει δίνοντάς τους τη δεύτερη ευκαιρία ζωής…»

Δήλωσε αποφασισμένος να επεκτείνει και να ενισχύσει αυτό τον θεσμό, ενώ αναφέρθηκε και στην παροχή Λυκειακής Εκπαίδευσης, κάτι που αποτελεί στόχο του Υπουργείου.

Όπως τόνισε ο κ. Υπουργός, «τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας δεν είναι μόνο να παρέχουν στείρα μόρφωση αλλά κυρίως να βοηθούν την καλλιέργεια της ψυχής, που και αυτή με τη σειρά της, εκ των πραγμάτων, βοηθά σε όσο το δυνατόν πιο ομαλή επανένταξη στην κοινωνία, όταν τελειώσει η φυλακή».

Από την πλευρά ο Γενικός Γραμματέας Δ.Β.Μ Καθηγητής Κωνσταντίνος Κουσκούκης, ενημέρωσε τον Υπουργό για τη συνολική προσφορά των ΣΔΕ που λειτουργούν σε φυλακές της χώρας.

Το Σ.Δ.Ε. των Φυλακών Κορυδαλλού είναι ένα από τα 6 ΣΔΕ της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του ΥΠ.Ε.Π.Θ. που λειτουργούν σε φυλακές. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις φυλακές της Λάρισας, των Διαβατών Θεσσαλονίκης, του Ελαιώνα Θηβών, του Δομοκού και των Τρικάλων.

Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προώθηση της δια βίου μάθησης και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, τη βελτίωση της απασχολησιμότητας και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό γίγνεσθαι, δίνει στους κρατουμένους διεξόδους για την κοινωνική και επαγγελματική τους επανένταξη, μετά την έκτιση της ποινής τους.

Κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2004 - 2008, επωφελήθηκαν από τα προγράμματα της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. 11.078 κρατούμενοι (αύξηση 502%) έναντι 1.840 κατά την περίοδο 2000 – 2004.

 

 

copyright 2012 © | ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ