ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ – ΗΜΕΡΙΔΑ/ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤON BΟΛΟ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011 η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης διοργάνωσε ημερίδα/τεχνικό σεμινάριο στον Βόλο, με θέμα «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (NQF) ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ». Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που στοχεύουν στην προβολή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων στις Περιφέρειες της χώρας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των επιμέρους κλάδων για την ενεργή συμβολή τους στην ανάπτυξη του Πλαισίου.

Στις εργασίες της ημερίδας εκπροσωπήθηκαν οι Φορείς Διοίκησης και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι Φορείς που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της Βιομηχανίας και του Αγροτικού Τομέα, καθώς και Ιδρύματα και Φορείς που παρέχουν Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Επίσης, συμμετείχαν δεκάδες εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι σε δομές διά βίου μάθησης, κυρίως από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Βόλου.

Στην αρχή διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης κ. Ευθυμίου Μπάκα και στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό:

  • Ο κ. Καλτσογιάννης Γιώργος, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας και εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού,
  • Ο κ. Παντζάς Απόστολος, Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βόλου,
  • Ο κ. Γερογιάννης Βασίλης, καθηγητής στο ΤΕΙ Λάρισας και εκπρόσωπος του Προέδρου κ. Κόκκορα,
  •  Ο κ. Καρακάντζας Αθανάσιος, εκπρόσωπος της Διοίκησης του ΟΑΕΔ,
  •  Η κα Πράντζου – Κανιούρα Κωνσταντία, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας,
  • Ο κ. Δοδοντσάκης Γεώργιος, Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού Μαγνησίας,

Η εκδήλωση είχε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο κ. Λουκάς Ζαχείλας, ανώτερος εμπειρογνώμονας του Cedefop σε θέματα προσόντων και μαθησιακών αποτελεσμάτων, μίλησε για τη «διά βίου μάθηση στην Ευρώπη με ορίζοντα το 2020» και εστίασε στο «Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων». Αντίστοιχα, η κα Αναστασία Λεονάρδου, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, ενημέρωσε το κοινό για το «Ελληνικό Πλαίσιο Προσόντων και την πορεία υλοποίησής του».

Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάστηκαν οι θέσεις εκπροσώπων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της Βιομηχανίας και της Γεωργίας. Ειδικότερα:

  •  Ο κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών, παρουσίασε το προφίλ του Πανεπιστημίου και κατέθεσε τις απόψεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας σχετικά με τα κριτήρια αντιστοίχισης των μαθησιακών αποτελεσμάτων στα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
  • Ο κ. Απόστολος Παπαδούλης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, επιχειρηματολόγησε για τα «προσόντα της νέας γενιάς» θεωρώντας τα ως «την καλύτερη επένδυση για την έξοδο από την κρίση» αναφέροντας παράλληλα τη διάθεση του φορέα για συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας σε θέματα προβολής των βασικών αρχών επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας σε εφήβους μαθητές.
  • Ο κ. Κυριάκος Δογάνης, Προϊστάμενος του Κέντρου «ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα» Θεσσαλονίκης, μίλησε για «τα προσόντα του Αγρότη- Επαγγελματία του μέλλοντος».

Ακολούθησε γόνιμη και δημιουργική συζήτηση.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

copyright 2012 © | ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ