3.14. Εκπαιδευτικό Συμβόλαιο

Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 Ημερομηνία Δημοσίευσης

1. Οι καταρτιζόμενοι μαζί με τον εκπαιδευτή, κατά την πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση, συντάσσουν και συνυπογράφουν εκπαιδευτικό συμβόλαιο, που θα διέπει όλο το εξάμηνο κατάρτισης.

2. Σχέδιο κειμένου του εκπαιδευτικού συμβολαίου καταρτίζεται από τη Γ.Γ.Δ.Β.Μ. και εξειδικεύεται κατά την ανωτέρω συνάντηση, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των καταρτιζομένων.

3. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται

α. η πρόκληση φθορών στις αίθουσες διδασκαλίας, τους κοινόχρηστους και εργαστηριακούς χώρους, στους χώρους άσκησης και στο πάσης φύσεως υλικό.

β. η χρήση από τους καταρτιζόμενους των πάσης φύσεως εργαλείων, μηχανημάτων και λοιπών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού χωρίς την άδεια, εποπτεία και παρουσία του εκπαιδευτή τους.

γ. η κατανάλωση φαγητών και ποτών και η χρήση των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας

δ. το κάπνισμα εντός των χώρων του Ι.Ε.Κ.

ε. η μαγνητοσκόπηση ή και βιντεοσκόπηση εντός του χώρου του Ι.Ε.Κ. χωρίς την έγγραφη άδεια της διεύθυνσης του Ι.Ε.Κ.

4. Κάθε παρέκκλιση από τα παραπάνω ελέγχεται και δύναται να επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:

α. Παρατήρηση: Η παρατήρηση επιβάλλεται από τον εκπαιδευτή ή / και τα όργανα διοίκησης του Ι.Ε.Κ. και αποτελεί προειδοποίηση στον καταρτιζόμενο για επιβολή βαρύτερης κύρωσης, σε περίπτωση νέας παρέκκλισης του από την αρμόζουσα συμπεριφορά.

β. Ωριαία αποβολή από την κατάρτιση: Ωριαία αποβολή από το μάθημα επιβάλλεται από τον εκπαιδευτή.

γ. Αποβολή μέχρι τρεις (3) μέρες: Αποβολή μέχρι (3) ημέρες από το Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή του Ι.Ε.Κ.

δ. Διακοπή της κατάρτισης, από ένα έως και τρία εξάμηνα: Διακοπή της κατάρτισης, από ένα έως και τρία εξάμηνα, επιβάλλεται από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από το Διευθυντή του Ι.Ε.Κ., τον Υποδιευθυντή και τον αρχαιότερο στο Ι.Ε.Κ. από τους εκπαιδευτές του τμήματος, σε περίπτωση δε ίδιας αρχαιότητας τον προτεινόμενο από τον Υποδιευθυντή. Είναι δυνατή η επανεξέταση της ποινής αυτής, μετά από αίτημα του καταρτιζομένου, από τον Περιφερειάρχη. Στην περίπτωση αυτή η επιτροπή που επιβάλλει την ποινή οφείλει να υποβάλλει έκθεση, που να δικαιολογεί την απόφασή της στον Περιφερειάρχη.

5. Όλες οι ανωτέρω κυρώσεις, καταχωρούνται στο βιβλίο επιβολής κυρώσεων, από αυτόν που τις επιβάλλει. Για συμπεριφορά καταρτιζομένων, που εμπίπτει στις διατάξεις των ανωτέρω εδαφίων, συντάσσεται αναφορά από αυτόν που διαπίστωσε το παράπτωμα και υποβάλλεται στη Διοίκηση του Ι.Ε.Κ.

6. Σε περίπτωση που οι καταρτιζόμενοι προβαίνουν εσκεμμένα σε φθορά υλικού του Ι.Ε.Κ., πέραν της κυρώσεως που επιβάλλεται, υποχρεούνται να αποκαταστήσουν στο ακέραιο τις φθορές που προξένησαν. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι δυνατόν η διοίκηση του Ι.Ε.Κ. να παραπέμπει τα αδικήματα στη δικαιοσύνη.

7. Η συνυπογραφή του εκπαιδευτικού συμβολαίου σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων του από καταρτιζόμενους και εκπαιδευτές.

Σχόλια   

 
+3 #6 ΓΕΔΕΩΝ ΙΩΑΝΝΑ 21-05-2013 16:28
4.2-1:
να δίνεται η δυνατότητα διακοπής της συνεργασίας με εκπαιδευτή ακόμη και στη μέση του εξαμήνου σε περίπτωση ακραίων περιπτώσεων όπως βίαιη συμπεριφορά κλπ.
Παράθεση
 
 
+4 #5 ΓΕΔΕΩΝ ΙΩΑΝΝΑ 21-05-2013 16:26
3.14-4.γ: στην τριμελή επιτροπή να συμμετέχει ο εκπαιδευτής με τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων άσχετα από ειδικότητα, με την προυπόθεση να μην διδάσκει στον καταρτιζόμενο ή στους καταρτιζόμενους υπό κρίση. Ο κανονισμός λειτουργίας είναι ίδιος για όλες τις ειδικότητες και όλα τα τμήματα.
Παράθεση
 
 
+7 #4 ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡ 21-05-2013 06:44
Απολύτως άχρηστη και γραφειοκρατική διαδικασία. Στις ειδικότητες του Α' εξαμήνου, στο πρώτο μάθημα ως γνωστόν διεξάγεται στα μαθήματα των Αγγλικών και της χρήσης Η/Υ το τεστ για την απαλλαγή ή όχι από το μάθημα. Θα συντάσσουν (!) και θα συνυπογράφουν και το συμβόλαιο ταυτόχρονα; Σε περίπτωση παραίτησης εκπαιδευτή, ο αντικαταστάτης του και οι καταρτιζόμενοι θα πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία, αφού αλλάζουν τα "συμβαλλόμενα" μέρη ! Ακούγεται σοβαρό; Το όλο θέμα λύνεται με απλούστατο τρόπο και δεν χρειάζονται συμβόλαια, υποθηκοφυλάκεια κλπ ανεδαφικά και αστεία πράγματα. Με την αίτηση εγγραφής ο καταρτιζόμενος θα δηλώνει υπευθύνως ότι γνωρίζει και αποδέχεται τον κανονισμό λειτουργίας του ΙΕΚ. Ομοίως και ο εκπαιδευτής στη σύμβαση, την οποία θα υπογράψει. Αυτά αρκούν και διασφαλίζουν πλήρως το ΙΕΚ, από τη στιγμή κατά την οποία θα αναφέρονται σαφώς στον κανονισμό λειτουργίας του.
Παράθεση
 
 
+2 #3 Μαστροδήμος Σπ. 16-05-2013 15:19
Θεωρώ απαραίτητο το ''εκπαιδευτικό συμβόλαιο'' ως δικλείδα ασφαλείας σε αποκλίνουσες συμπεριφορές, αλλά και σε φθορές που προκαλούνται σκόπιμα ή άσκοπα. Άν ο καταρτιζόμενος γνωρίζει ότι υπάρχει συλλογική αποζημίωση από το τμήμα για κάθε φθορά που προκύπτει σε εγκαταστάσεις και τεχνικό εξοπλισμό θα αναπτύξει αυτοέλεγχο κάτι που πρέπει να είναι εγγενές χαρακτηριστικό κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Παράθεση
 
 
+8 #2 ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤ 16-05-2013 07:59
Είναι σοβαρά αυτά; Μήπως να μπει και μια οικονομική ρήτρα; Το ΙΕΚ είναι για να παρέχει κατάρτιση ή για να γεμίζουν απλά οι αίθουσες;
Στο συμβόλαιο όμως να αναγράφονται και οι υποχρεώσεις του εκπαιδευτή και της διεύθυνσης του ΙΕΚ απέναντι στους μαθητές και όχι μόνο τι απαιτείται από τους μαθητές.
Παράθεση
 
 
+12 #1 ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ ΚΙΣΣΑΝΔΡΟΣ 14-05-2013 10:05
ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΟΛΑΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΜΑΓΑΡΟΣΗΜΑ.

ΛΕΩ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ. ΠΟΙΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ?
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

copyright 2012 © | ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ