1.13. Δίδακτρα - Εξέταστρα

Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 Ημερομηνία Δημοσίευσης

1. Για την παρακολούθηση ενός προγράμματος Α.Ε.Κ. σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού ΠΑΙΘΠΑ το ύψος:

(α) Των διδάκτρων ανά ειδικότητα

(β) Των διδάκτρων ανά Θ.Ε. σε περίπτωση επανάληψης παρακολούθησης Θ.Ε.

(γ) Των διδάκτρων ανά Θ.Ε. σε περίπτωση παρακολούθησης μεμονωμένων Θ.Ε.

(δ) Των εξέταστρων, σε περίπτωση επανεξέτασης Θ.Ε.

2. Τα δίδακτρα είναι δυνατό να διαφοροποιούνται ανά Περιφέρεια, ανά ειδικότητα, ανά εξάμηνο σπουδών, ανάλογα με το είδος του προγράμματος (εξ αποστάσεως ή διά ζώσης), ανά μάθημα κ.α. σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

3. Τα δίδακτρα είναι δυνατό να διαφοροποιούνται και ανάλογα με την οικονομική, οικογενειακή ή κοινωνική κατάσταση και με τις ειδικές ανάγκες των καταρτιζομένων (οικονομικά ασθενείς, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ, κ.α.), σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

4. Τα δίδακτρα δεν διαφοροποιούνται με βάση το εάν οι καταρτιζομενοι προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μη.

5. Στα δίδακτρα συμπεριλαμβάνεται το κόστος αναλωσίμων, υλικών εργαστηρίων και κάθε άλλο κόστος συναρτώμενο με την παροχή της κατάρτισης. Καμία άλλη οικονομική επιβάρυνση δεν είναι δυνατό να προστεθεί εκ των υστέρων, εκτός των ήδη ορισθέντων διδάκτρων.

6. Τα δίδακτρα μπορούν να καταβάλονται τμηματικά ως εξής:

(α) Πρώτη δόση: 40% με την εγγραφή ή την ανανέωση εγγραφής

(β) Δεύτερη δόση: 30% πέντε εβδομάδες μετά την εγγραφή ή την ανανέωση εγγραφής

(γ) Τρίτη δόση: 30% έντεκα εβδομάδες μετά την εγγραφή ή την ανανέωση εγγραφής

7. Σε περίπτωση που καταρτιζόμενος διακόψει με υπαιτιότητά του τη φοίτηση, τα δίδακτρα που έχουν καταβληθεί εν μέρει ή στο σύνολό τους δεν επιστρέφονται.

8. Σε περίπτωση μετεγγραφής καταρτιζομένου σε Ι.Ε.Κ. άλλης Περιφέρειας και εφόσον τα δίδακτρα διαφοροποιούνται, ο καταρτιζόμενος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το ύψος των διδάκτρων, που ισχύει στην Περιφέρεια, στην οποία μετεγγράφεται.

 

 

Σχόλια   

 
-1 #13 ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 23-05-2013 19:07
Σωστή η πρόταση για καταβολή των διδάκτρων σε δόσεις όμως θα πρέπει να προβλεφθούν 2 πράγματα:
1. Πότε θα θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή του καταρτιζόμενου; Με την καταβολή της 1ης δόσης ή της τελευταίας; Η ημερομηνία εγγραφής είναι κρίσιμη για την έκδοση βεβαιώσεων (στρατολογίας, ασφαλιστικών φορέων κλπ).
2. Τι θα γίνεται με καταρτιζόμενο ο οποίος μετά την 11η εβδομάδα και με δεδομένο ότι θα απομένουν 3 εβδομάδες κατάρτισης δεν θα εξοφλήσει τα δίδακτρα;
Σχετικά με τον αριθμό των δόσεων θα είναι πιο λειτουργικό αυτές να είναι 2 ισόποσες: 1 κατά την υποβολή αίτησης εγγραφής και 1 κατά την 7η εβδομάδα κατάρτισης.
Παράθεση
 
 
+9 #12 ΠΑΝ ΒΟΥΓΛΑΝΗΣ 21-05-2013 18:58
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΜΠΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.
ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑ Ι ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Η ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ ΤΟ ΚΑΘΕ ΙΕΚ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΕΓΟΝΟΣ.
Παράθεση
 
 
+3 #11 ΒΑΡΔΙΑΜΠΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙ 20-05-2013 10:42
Καλές οι δόσεις, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.Προτεί νω μείωση των διδάκτρων γιατί υπάρχουν ΙΕΚ άλλων Υπουργείων (Υπουργείο Εργασίας) π.χ. ΙΕΚ του ΟΑΕΔ όπου τα δίδακτρα ανέρχονται στο ποσό των 42,00 ευρώ.
Παράθεση
 
 
+3 #10 ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΝΕΤΣΟΣ 17-05-2013 13:37
Άρθρο 1.13 Παράγραφος 2,4
Δεν δύναμαι να αντιληφθώ πως θα διαφοροποιούντα ι τα δίδακτρα των σπουδαστών ανά περιφέρεια και ειδικότητα. Δηλαδή η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καθορίζει δίδακτρα ακριβότερα από την Περιφέρεια της Αττικής ή το ανάποδο; Επίσης ένας που σπουδάζει Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων θα πληρώνει διαφορετικό ποσό από έναν που σπουδάζει στο ίδιο Ι.Ε.Κ. Νοσηλευτική Τραυματο-λογίας ;Τι μπορεί να διαφοροποιεί τα δίδακτρα στο να διαφέρουν ανα έξάμηνο στην ίδια ειδικότητα στι ίδιο Ι.Ε.Κ.;
Η άποψή μου είναι ότι σε ορισμένες ειδικότητες οι Οδηγοί Σπουδών είναι απαρχαιωμένοι και οι γνώσεις που παρέχονται πεπερασμένες. Εφόσον η ΓΓΒΔΜ επικαιροποιήσει - εκσυγχρονίσει τους Οδηγούς Σπουδών τότε σε πολλές ειδικότητες θα μειωθεί το κόστος αναλωσίμων και δε θα χρειάζονται ειδικά εργαστήρια επομένως ούτε διαφοροποίηση στα δίδακτρα επομένως ειδικότητες για όλους και όχι ορισμένους.
Παράθεση
 
 
0 #9 Αθανάσιος Γαλλής 16-05-2013 06:38
Το θέμα το διδάκτρων είναι σημαντικό ειδικά την περίοδο της κρίσησς που ζούμε.
Αρχικά θα πρέπει να γίνει πιστεύω σημαντική μείωση του ποσού των διδάκτρων. Το ποσό των 367 ευρώ πρίν από κάποια χρόνια δεν έχει ήταν διαχειρίσιμο από την μέση ελληνική οικογένεια. Παρατηρούμε όμως ότι τα τελευταία 2 χρόνια πολλοί δυσκολεύονται στην εφ απαξ καταβολή του. Σε ότι αφορά την τμηματική καταβολή αν και επίσημα δεν υφίσταται δυστυχώς, εφαρμόζεται όμως ατυπα σε πολλά ΙΕΚ αν όχι σε όλα με ευθύνη - όπως πάντα αλλωστε- του Δ/ντη !!!!. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί τόσο το συνολικό ποσό διδάκτρων όσο και να καθοριστεί επίσημα σε ποιές περιπτώσεις, κάτω από ποιές προυποθέσεις και με ποιές εγγυήσεις θα εφαρμόζεται η τμηματική καταβολή διδάκτρων
Παράθεση
 
 
+3 #8 Ιωάννης Δημ.Κατσίρης 16-05-2013 04:05
Οι Δόσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της Προόδου ( 8Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ) γιατί διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα με την συνέχιση της Κατάρτισης. Κάνετε και σχετική ερώτηση και στο νομικό τμήμα. Κατά την γνώμη μου μετά την πρόοδο ο καταρτιζόμενος/ η έχει αποκτήσει δικαιώματα και η φοίτηση πλέων δεν μπορεί να διακοπεί.
Παράθεση
 
 
0 #7 τζηκας γεωργιος 15-05-2013 22:12
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ Η ΣΠΟΥΔΣΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΝ ΚΑΙ ΣΥΧΡΟΝΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
Παράθεση
 
 
+15 #6 ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡ 15-05-2013 16:50
Δεν είναι δυνατόν να αναρτάται "τιμοκατάλογος" διδάκτρων εν είδει ταβέρνας, ανά ειδικότητα, εξάμηνο κλπ, ούτε να διχωρίζονται οι ειδικότητες σε "ευγενείς" (ακριβών διδάκτρων) και "λαϊκές" (φθηνών διδάκτρων. Τα δίδακτρα πρέπει να παραμείνουν ενιαία για όλες τις ειδικότητες και να μην δημιουργηθεί ένας ακόμη παράγοντας κοινωνικής αδικίας και οικονομικής ανισότητας. Η καταβολή των διδάκτρων σε 3 δόσεις θεωρητικά δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πρακτικά θα τριπλασιάσει το πρόβλημα της συλλογής των γραμματίων είσπραξης, καθώς επίσης είναι βέβαιο ότι οι προθεσμίες για την καταβολή της "δόσης" δεν θα τηρηθούν. Εφόσον επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση των εισοδημάτων της τάξης του 40% κατά μέσο όρο, το λογικότερο θα ήταν αντίστοιχη μείωση του ποσού των διδάκτρων. Εν ολίγοις το Δημόσιο οφείλει να παρέχει κατάρτιση υψηλού επιπέδου σε πολλούς με χαμηλότερα δίδακτρα και όχι σε λίγους με ακριβότερα. Αυτή είναι ή θα έπρεπε να είναι και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Παράθεση
 
 
+1 #5 ΤΣΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 15-05-2013 12:31
1.Για να διασφαλιστεί η εγγραφή των υποψηφίων και να μην είναι πλασματικές για την εξασφάλιση απαλλαγής απο την στράτευση ή την χορήγηση επιδομάτων, να μην χορηγείται βεβαίωση εγγραφής πριν την εξόφληση όλου του ποσού εγγραφής.
2.Το ύψος των διαδάκτρων να είναι ίδιο για όλα τα ΙΕΚ και μειωμένο σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα κατά 50%.
Παράθεση
 
 
0 #4 ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓ. 15-05-2013 12:10
Με τις τμηματικές δόσεις θα χάσουμε το μπούσουλα. Θα υπάρχει προσωπικό να ελέγχει ποιός πληρωσε, πόσο πλήρωσε, πότε πλήρωσε ή γιατί δεν πλήρωσε ακόμη;
Τα μισά με την εγγραφή και τα υπόλοιπα πριν τις εξετάσεις προόδου.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

copyright 2012 © | ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ