1.10. Εξ αποστάσεως κατάρτιση

Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 Ημερομηνία Δημοσίευσης

1. Στην αρμοδιότητα της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. ανήκει η μέριμνα για τη χρήση νέων τεχνολογιών και την προώθηση του ψηφιακού περιβάλλοντος στα προγράμματα δια βίου μάθησης, περιλαμβανομένης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και για την ανάπτυξη του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού.

2. Τα δημόσια Ι.Ε.Κ. είναι δυνατό να παρέχουν προγράμματα εξ αποστάσεως κατάρτισης, το περιεχόμενο των οποίων διαμορφώνεται από τη Γ.Γ.Δ.Β.Μ., όπως και το περιεχόμενο των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών.

3. Τα προγράμματα εξ αποστάσεως κατάρτισης είναι δυνατό να αφορούν το σύνολο ή μέρος των Θ.Ε. μιας ειδικότητας και μπορεί να συνδυάζονται με παρουσία στην αίθουσα ή στο εργαστήριο, ανάλογα με τη φύση της ειδικότητας.

4. Οι κατά τόπους Περιφέρειες λειτουργούν και διαχειρίζονται την πλατφόρμα τεχνολογικά υποστηριζόμενης μάθησης, υπό την εποπτεία της Γ.Γ.Δ.Β.Μ.

Σχόλια   

 
+6 #10 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ 23-05-2013 07:43
Η εξ αποστάσεως κατάρτιση θα προσφέρει πάρα πολλά σε αντικείμενα μάθησης που μπορεί να εφαρμοστεί κυρίως θεωρητικά. Τα εργαστηριακά δεν θα αντικατασταθούν αλλά θα ενισχυθούν αν αξιοποιηθεί η χρήση εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού λογισμικού εξομοίωσης,εικο νικής πραγματικότητας κλπ σε αντίστοιχα αντικείμενα.
Παράθεση
 
 
+5 #9 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠΥΡΟΣ 22-05-2013 10:35
4. ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΑ ΙΕΚ, ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΈΨΕΙ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΠΟΡΩΝ ΩΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΛΕΣ ΔΟΜΕΣ ( ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Η/Υ, ΔΙΚΤΥΑ, Κ.Λ.Π.) ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ Θ.Ε.
Παράθεση
 
 
+5 #8 ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟ 22-05-2013 08:49
Πτυχίο Ιατρικής ή και άλλης Επιστήμης ασφαλώς και δεν μπορεί να δοθεί με e-learning! Τα ΔΙΕΚ όμως και η ΑΕΚ γενικότερα δεν χορηγεί πτυχία Ιατρικής, Νομικής, Μαθηματικών ή Αστρονομίας. Υπάρχουν ωστόσο γιατροί και Υγειονομικοί γενικότερα στην Δημόσια Εκπαίδευση, πιστοποιημένοι στο ΦΕΚ επιμορφωτών στο πρόγραμμα "Επαγγελματικό Λογισμικό" (EYE του ΥΠΑΙΘΠΑ) οι οποίοι θα μπορούσαν είτε να δημιουργήσουν, είτε και να διαχειριστούν πλατφόρμες κατάρτισης σε νοσηλευτικές ειδικότητες, που άλλωστε είναι και δημοφιλείς στο μαθητικό πληθυσμό και τη νεολαία γενικότερα.
Παράθεση
 
 
+4 #7 Κατής Ασημάκης 17-05-2013 11:24
Αγαπητέ Δημήτρη,
είναι προφανές οτι ορισμένες μόνο ειδικοτητες μπορούν να έχουν χαρακτηρα εξ αποστάσεως. Π.Χ. εξ αποαστάσεως πτυχίο ιατρικής δεν θα δεις πουθενά στην υφήλιο, όμως web-designer μπορεί να υπάρξει.
Άλλωστε κανείς δεν υποχρεώνει ωστε ΟΛΕΣ οι ειδικότητες να γίνονται με e-learning.
Παράθεση
 
 
+17 #6 ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡ 16-05-2013 07:35
Δεν μπορώ να φανταστώ με ποιόν ακριβώς τρόπο θα καταρτίζεται κάποιος εξ αποστάσεως π.χ στην ειδικότητα "Νοσηλευτική Χειρουργείου" στο μάθημα Νοσηλευτική χειρουργική (Πρακτική άσκηση στο νοσοκομείο) διάρκειας 16 ωρών εβδομαδιαίως στο Δ εξάμηνο, αλλά αν και τυχαίο το παράδειγμα αυτό, αντανακλά σχεδόν στο σύνολο των ειδικοτήτων, που λειτουργούν στα ΙΕΚ. Πρακτικά πως θα εφαρμοστεί; με web cam; με τηλεδιάσκεψη; χωρίς να δει ο καταρτιζόμενος χώρους και συνθήκες νοσοκομείου, παιδικού σταθμού, ηλεκτρολογείου, μηχανουργείου κλπ, χωρίς να αγγίζει μηχανήματα και εργαλεία, να χρησιμοποιεί όργανα μετρήσεων ή οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την κατάρτισή του; Θα υπάρχει online εκπαιδευτής; πως πιστοποιείται ότι ο εξ αποστάσεως καταρτιζόμενος κατά το χρόνο της online ή μη κατάτρισής του είναι ο ίδιος και όχι κάποιος άλλος; (το τελευταίο αφορά τις απουσίες. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν αποτελούν σχόλιο τα παραπάνω. Απορίες και ερωτήματα είναι. Όταν δοθούν σοβαρές και πειστικές απαντήσεις, τότε θα σχολιάσω.
Παράθεση
 
 
+1 #5 ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤ 16-05-2013 05:44
Η εξ αποστάσεως κατάρτιση θα πρέπει να γίνεται από ένα και μόνο δημόσιο φορέα που θα έχει το προσωπικό και την τεχνολογία και όχι από τα επιμέρους δημόσια ΙΕΚ. Σε αυτόν θα υποβάλονται και οι εργασίες /εξετάσεις των μαθητών.
Οι Εξετάσεις μπορούν να γίνονται και στους χώρους των περιφερειακών ΙΕΚ, με θέματα που θα μεταβιβαστούν ώστα να μην χρειάζεται να γίνουν πολυέξοδα ταξίδια και να διανυθούν μεγάλες αποστάσεις από τους εξ αποστάση εκπαιδευόμενους.

Ειδικότητες που μπορούν να γίνουν από απόσταση και να δωθεί ευκαιρία στην επαρχία αλλά και σε εργαζόμενους με δύσκολο ωράριο να έχουν συμμετοχή, η παρακολούθηση αν χρειαστεί να πιστοποιείτε, μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά με καταμέτρηση του χρόνου παρακολούθησης (ελάχιστος χρόνος online του εγγεγραμμένου χρήστη σε συγκεκριμένη ενότητα).
Παράθεση
 
 
+4 #4 Μαρία Κορύτσα 15-05-2013 12:53
Είναι πολύ σημαντική αυτή η καινοτομία, φυσικά για τα θεωρητικά μαθήματα και θα διευκολύνει πολύ τους σπουδαστές.
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο λειτουργεί με πολύ επιτυχία εξ' αποστάσεως!
Παράθεση
 
 
+8 #3 ΠΙΚΟΥΛΑΣ 14-05-2013 10:58
Να προβλεφτεί η δυνατότητα πιστοποιήσεων στα Δ ΙΕΚ πχ υπολογιστές Αυτό θα προσθέσει πόρους στα Δ ΙΕΚ -εξέταστρα .Κατι αναλογο με το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας
Παράθεση
 
 
+4 #2 ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΥΡΙΔΗΣ 14-05-2013 10:29
Η Κατάρτιση εξ αποστάσεως θα είναι προβληματική σε ειδικότητες με ανάπτυξη δεξιοτήτων (π.χ. Φανοποιίας). Επίσης Θα είναι αντιεκπαιδευτικ ό έστω και για θεωρητικές θεματικές ενότητες. Η προσαρμογή των προγραμμάτων διδασκαλίας στις ανάγκες των καταρτιζομένων θα είναι ανέφικτη.
Παράθεση
 
 
+5 #1 ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 13-05-2013 10:15
Ίδια προγράμματα συμβατικά (με υποχρεωτικό-αυσ τηρό όριο απουσιών) και εξ αποστάσαεως..., κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να υπάρξουν!!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

copyright 2012 © | ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ