1.5. Ειδικότητες Α.Ε.Κ. - Περιφερειακά Προγράμματα Δ.Β.Μ.

Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 Ημερομηνία Δημοσίευσης

1. Η τελική διαμόρφωση του καταλόγου των ειδικοτήτων, για τις οποίες παρέχεται Α.Ε.Κ., οριστικοποιείται από τη Γ.Γ.Δ.Β.Μ., η οποία για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ αυτών και τα αρμόδια όργανα των Περιφερειών, σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της εξειδίκευσης της αναπτυξιακής στρατηγικής και της διερεύνησης και διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

2. Οι ειδικότητες Α.Ε.Κ. ταξινομούνται, με βάση το περιεχόμενό τους, σε Τομείς, οποίοι αναπτύσσονται περαιτέρω σε Ομάδες.

3. Η επιλογή των ειδικοτήτων, που θα διδαχθούν κάθε εξάμηνο από τα κατά τόπους δημόσια Ι.Ε.Κ., γίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν, μετά από εισήγηση της αντίστοιχης Π.Ε.Ε.Κ. με τελική έγκριση της Γ.Γ.Δ.Β.Μ.

4. Η επιλογή των ειδικοτήτων ανά Περιφέρεια βασίζεται στο αντίστοιχο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δ.Β.Μ., στο πλαίσιο του οποίου αναγνωρίζονται οι κατά τόπους ανάγκες σε προσόντα και ειδικότητες, με βάση τις εκάστοτε αναπτυξιακές δυνατότητες και στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειας και τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας.

5. Τα Περιφερειακά Προγράμματα Δ.Β.Μ. αποτελούν βασική εισροή για την εκπόνηση του Εθνικού Προγράμματος Δ.Β.Μ. και για την αποτελεσματική διερεύνηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης.

 

 

Σχόλια   

 
0 #5 ΠΑΝ ΒΟΥΓΛΑΝΗΣ 21-05-2013 20:07
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΩΣ ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ.
1.ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ.
2.ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
3.ΝΕΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
4.ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ.
5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.
Παράθεση
 
 
+2 #4 ΠΑΝ ΒΟΥΓΛΑΝΗΣ 21-05-2013 19:57
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ.
1.ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ.
2.ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
3.ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ.
4.ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
5.ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.
6.ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
7.ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
8.ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,
9.ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΡΙΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
Παράθεση
 
 
+3 #3 Δημήτρης Κυριακός 14-05-2013 13:23
Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριληφθεί μια ειδικότητα στον κατάλογο των ειδικοτήτων για τις οποίες παρέχεται Α.Ε.Κ. πρέπει να είναι η προηγούμενη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της.
Παράθεση
 
 
+7 #2 ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΥΡΙΔΗΣ 14-05-2013 11:12
Να περιληφθεί η φράση: ''H επιλογή των ειδικοτήτων ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου κάθε έτους''. Γονείς και μαθητές ψάχνονται και ρωτούν αμέσως μετά τις Πανελλαδικές.
Παράθεση
 
 
+4 #1 ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 13-05-2013 09:23
Πρέπει να γηίνεται η επιλογή των ειδικοτήτων με μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφεύγεται:
-η ύπαρξη παρεμφερών ειδικοτήτων σε διπλανά ΙΕΚ,
- να λαμβάνεται υπόψη η "υποδομή και οι χώροι φιλοξενίας" των ειδικοτήτων κάθε ΙΕΚ. Π.χ. Απομακρυσμένα ΙΕΚ για "λόγους βιωσιμότητας" τρέχουν ειδικότητες με ΖΗΤΗΣΗ, αλλά οι καταρτιζόμενοι χρησιμοποιούν εργαστήρια "εντός του άστεως", οπότε ταλαιπωρείται κόσμος στις μετακινήσεις... . Θα μπορούσαν διπλανά ΙΕΚ να τρέξουν τις αναφερόμενες ειδικότητες...
- ειδικότητες με μέλλον (π.χ. Logistics) που δεν τις ξηέρει ο πολύς κόσμος και δεν τις επιλέγει, να προβάλλονται και να δίνονται υποχρεωτικά σε κάποιοα ΙΕΚ.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

copyright 2012 © | ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ